S napretkom organizacijske psihologije, brige o zadovoljstvu i mentalnom zdravlju radnika, mijenjaju se i organizacijske prakse. Tako sve češće možemo naići na tzv. pet-friendly urede, odnosno praksu dovođenje kućnih ljubimaca na posao.

Dok se neki boje da bi kućni ljubimci, a to su najčešće psi, na poslu mogli biti distraktori i umanjiti radni angažman, drugi misle kako bi oni mogli povećati kako radni angažman radnika, tako i zadovoljstvo na radnom mjestu. Kako ne bismo ostali na hipotezama, donosimo rezultate dvije studije koje se bave upravo ovom temom.

Psi čuvari (mentalnog zdravlja!)

Dok su nekoć psi ljudima pomagali tako što su čuvali kuću, ovce, asistirali u lovu, danas je pseća uloga u čovjekovoj dobrobiti nešto drugačija. Kako nam je suvremeno vrijeme donijelo i nove izazove, a stres postao najveća prijetnja zdravlju, sve više se počinje govoriti o psećoj ulozi u očuvanju našeg mentalnog zdravlja.

Kako smo ranije pisali, vezu sa psima ostvarujemo putem pogleda, te se u dijeljenju pogleda sa psom izlučuje oksitocin, poznatiji kao hormon ljubavi. Kada razina oksitocina u našem krvotoku poraste, osjećamo se smirenije i pomaže nam u nošenju sa stresom. Stoga nije neobično što nakon provođenja kvalitetnog vremena s četveronožnim prijateljima imamo dojam prepravljenosti ugodnim emocijama i smirenosti. S obzirom na to da na poslu često možemo doživjeti povišene razine stresa, ideja o anti-stress četveronožnim kolegama sve više ima smisla.

Radnik u uredu mazi psa u pauzi

Psi kao kolege

U istraživanju provedemo u Ujedinjenom Kraljevstvu, sudjelovalo je 749 vlasnika pasa, koji su zaposleni i rade u nekoj vrsti ureda te su istraživači htjeli provjeriti postoje li razlike u radnim ishodima s obzirom na to dovode li radnici/e svoje pse i koliko često na posao. Od 274 sudionika koji su smjeli dovesti psa na posao, njih 243 je to i činilo, od čega je najviše njih zaposleno u neprofitnom sektoru i u uredima s manjim brojem zaposlenih.

Vlasnici pasa koji su redovito vodili svog psa na posao iskazali su značajno višu radnu angažiranost (predanost poslu, energičnost, zadubljenost) od onih koji to nisu činili nikada ili tek rijetko. Također, pokazalo se da su oni koji često dovode pse na posao zadovoljniji poslom i imaju manju namjeru mijenjanja radnog mjesta. Osim toga, iskazuju bolju generalnu psihološku dobrobit i kvalitetu života na poslu. Suprotno očekivanjima, nije postojala razlika u doživljavanju stresa na poslu između osoba koje dovode i ne dovode svoje pse na posao.
Istraživači su doznali kako nije svejedno kakvi će biti radni ishodi s obzirom na karakteristike pasa radnika. Pa tako oni koji imaju male pse (do 5 kg) iskazuju veću radnu angažiranost od vlasnika velikih pasa (21+ kg). Zanimljivo je i kako vlasnici mješanaca provode manje vremena koristeći društvene mreže na pauzi tijekom posla od vlasnika čistokrvnih pasa.

U recentnom kvalitativnom istraživanju kroz intervjue s radnicima koji dovode svoje pse na posao saznalo se nešto više o njihovoj ulozi na radnom mjestu. Radnici, ali i njihovi nadređeni rekli su kako ih psi ponekad mogu ometati u radu (npr. lajanjem), ali kako to kratko traje i da generalno ne smanjuje radnu produktivnost. Dapače, spominju kako im psi pomažu u poticanju razgovora i druženju kolega, što dovodi i do većeg osjećaja grupne kohezije, bitnog faktora u organizacijama. Navode i kako im psi pomažu u smanjenju stresa na poslu i generalnog zadovoljstva poslom.

Tako sjedim, radim na laptopu, telefoniram i onda on dođe, odmah ga primijetim, uzmem si vremena, pogledam ga, pomazim ga, stavim ga u krilo pa opet pomazim i u tom trenutku toliko napunim svoje baterije, koliko ne bih ni tijekom pauze od pola sata.

Osim što psi u uredu mogu pomoći mentalnom zdravlju, zadovoljstvu poslom radnika, ali i njihovoj produktivnosti, politika dovođenja pasa u ured na još jedan način može biti korisna organizacijama. Dakako, cilj svake organizacije je imati zdrave i zadovoljne radnike, ali cilj je i privući radnike koji dijele vrijednosti i stavove s organizacijom. Uvođenjem pet-friendly politike organizacija stvara određeni brending, stvarajući okruženje koje privlači vlasnike i ljubitelje pasa, ali i osobe koje su sklone manje strogim pravilima. S druge strane odbija (potencijalno dobre) kandidate koji ne vole, boje se ili su alergični na pse.

Zaključno, trebamo li voditi pse na posao?

Nažalost, odgovor na ovo pitanje nije tako jednostavan. Mogućnost dovođenja pasa u ured ima mnogo prednosti po radnike, produktivnost i organizaciju, ali prije nego što se takva odluka donese, potrebno je zadovoljiti određene uvjete. Za početak, važno je voditi računa o tome da su svi u organizaciji složni oko te odluke, da ne postoje osobe s izraženim strahom od pasa ili alergijom na pseću dlaku. Budući da vlasnici pasa moraju raditi češće i kraće pauze kako bi prošetali svog psa, važno je uvesti mogućnost fleksibilnog radnog vremena, kako bi se eliminirao dodatni izvor stresa kod vlasnika pasa. Važno je razmišljati i o dobrobiti pasa, osigurati mirno mjesto gdje može ležati, posudicu s hranom i svježom vodom. Također, nadređeni moraju biti svjesni kako se dio radnog vremena gubi na interakciju sa psom, ali isto tako da to vrijeme može biti vrlo efikasna pauza koja će omogućiti radnicima da rade još efektivnije.

Izvori:

Hall, S. S. i Mills, D. S. (2019). Taking Dogs Into the Office: A Novel Strategy for Promoting Work Engagement, Commitment and Quality of Life. Frontiers in Veterinary Science, 6:138. doi:10.3389/fvets.2019.00138
Wagner, E. i Pina e Cunha, M. (2021). Dogs at the Workplace: A Multiple Case Study. Animals, 11(1), 89. doi:10.3390/ani11010089