U ovom članku čast nam je predstaviti vam mali, ali vrijedni tim koji se brine o psihičkom zdravlju studenata pa i šire populacije za vrijeme trajanja pandemije.

U ovo vrijeme mediji češće nego ikada govore o važnosti očuvanja psihičkog zdravlja. Često čujemo pitanja poput: „Kako se nosimo s karantenom i izolacijom? Kako smo se osjećali uvođenjem svake nove mjere? Kako smo razmišljali, kako se suočavali s novonastalim situacijama? Kakve će posljedice pandemija imati na naše psihičko funkcioniranje?“ i tome slično. Vođene odgovornošću i solidarnošću struke, mali tim psihologinja iz Zadra, mag. psych. Matea Bodrožić Selak,  studentica psihologije Paola Sturnela i prof. dr. sc. Anita Vulić-Prtorić, odlučile su javnosti ponuditi odgovore na sva ta postavljena pitanja.

Sve je započelo 13. ožujka kada su donesene neke od bitnijih mjera ulaska u karantenu, a samim time i naglo usporavanje brzine kojom smo se inače kretali kroz život. Toga dana studenti 1. i 2. godine diplomskog studija psihologije, putem e-maila, dobili su pozivnicu za povezivanjem i osnaživanjem (virtualnih) odnosa sa svojim prijateljima, poznanicima, kolegama s kojima kontakt licem u lice više nije bio dozvoljen. Zadatak svakog studenta bio je formirati svoju grupu podrške u kojoj su oni imali ulogu savjetnika i psihoterapeuta. Naime, svaki tjedan u svojoj bi grupi podijelili upitnik kojim su se ispitivali različiti aspekti psihičkog funkcioniranja, a nakon toga poput pravih psihoterapeuta razgovarali sa svojim članovima o tekućoj problematici i stvarima koje ih muče. Zadatak naših sudionika, članova grupe podrške, bio je napraviti mali „pregled“ događaja koji su obilježili tjedan iza nas, osjećaja i razmišljanja u proteklom vremenu.

''Osim brige o pripremi zanimljivih upitnika koji sami po sebi potiču na refleksiju, aktivno smo brinuli o našim sudionicima pripremajući im svaki tjedan zanimljive edukativno-savjetodavne materijale. U tim materijalima, na temelju njihovih  rezultata u dosadašnjem istraživanju, članovima grupa podrške dali smo uvid u njihovo funkcioniranje tijekom pandemije te ponudili savjete i prijedloge kojima mogu unaprijediti svoje mentalno zdravlje u ovako teškim trenucima.''

Ovim putem predlažemo vam da pregledate edukativno-savjetodavne materijale različitih tema koji su studentima bili od velike koristi, a vjerujemo da bi mogli biti i vama.

1. Stres, anksioznost i depresivnost: https://prezi.com/view/3hgvCUF7HsHMYHKrtCmS/
2. Naša virtualna stvarnost: https://prezi.com/view/lH0C3Bd4a5Ltrseigjnu/
3. Moja socijalna mreža: https://prezi.com/view/A0T8wt6Z2HlCQyu3ZT94/
4. Imamo li sve pod kontrolom?! https://prezi.com/view/GBbGCu9VRE5L643CxcyZ/

Zahvaljujemo timu koji je podijelio ove korisne materijale s nama i upravo tako ukazao na važnost zajedništva i brige o psihičkom zdravlju!