Dok se polako, ali sigurno stacioniramo u novu godinu i pripremamo za sve avanture koje nas čekaju, prisjetit ćemo se nekih nepopularnih tema koje su u 2023. godini bile sasvim popularne. U uredništvu Nepopularne volimo misliti da je naš portal mjesto na kojem se, zajedno s vama, našim čitateljima, možemo prepustiti istraživanju raznolikih psiholoških tema i boljem razumijevanju sveg onog što ljude čini ljudima.

U nastavku ćemo se podsjetiti na najčitanije članke koji su obilježili 2023. godinu na portalu Nepopularne. Pogledajmo zajedno kojih 10 tema je pobudilo najveći interes među našim vjernim čitateljima:

Na našu veliku radost, prvo mjesto zauzele su slatke crne njuške! Ovaj se članak prošetao po brojnim kutovima interneta, a u njemu smo saznali zašto se crni psi rjeđe udomljavaju i kako ne upasti u zamku ovog sindroma.

Sindrom crnih pasa - biramo li pse prema boji dlake?
Sindrom crnih pasa označava manje udomljavanje pasa crne dlake, isključivo zbog boje dlake. Postoje različita objašnjenja pojave ovog sindroma, a znanstvenici tek istražuju njihove empirijske potvrde.

U Nepopularnoj volimo razbijati mitove, tako da smo jako zadovoljni što se tema fizičkog kažnjavanja djece i štetnih posljedica koje ono ima našla na popisu najčitanijih članaka.

Mit #10: Nema odgoja bez malo batina
Mene su tukli, pa sam dobro ispao; To je samo malo, ne boli ga to ništa; Nemam drugog izbora - rečenice su koje si roditelji govore kada koriste tjelesno kažnjavanje. Što o tome misle stručnjaci i imamo li “izbora”?

Tko o čemu? Nepopularna o seksualnosti. Jedan novi konstrukt "seksualne inteligencije" zaintrigirao je nas, a izgleda i vas. Naravno, morali smo istražiti o čemu se radi i podijeliti to s vama.

Seksualna inteligencija - što je i može li se mijenjati?
Pročitali smo knjigu posvećenu seksualnoj inteligenciji. Donosimo osvrt na knjigu kao i kratak sažetak o tome što seksualna inteligencija jest.

Mogli ste do sada zaključiti da je uredništvo Nepopularne jako znatiželjno. Volimo znati svašta o svačemu pa tako nismo htjeli propustiti priliku da isprobamo jednu fascinantnu tehniku disanja koja dovodi do izmijenjenih stanja svijesti. Pročitajte što smo iskusili!

Iskusili smo holotropsko disanje - što je to i koji su njegovi efekti?
Često pišemo o psihodelicima kao (terapeutskom) alatu za postizanje izmijenjenog stanja svijesti, no možemo li do takvog stanja doći bez supstanci? Četvero hrabrih Nepopularaca je posjetilo radionicu holotropskog disanja u Zagrebu.

Mnogi od nas se razbacuju terminom "cringe" (odnosno po "naški", susramlje) u raznim neugodnim situacijama. No, koja je psihoemocionalna pozadina ovog fenomena i kako su ga neki filmovi i serije upotrijebili u svoju korist? Odgovor na to pitanje saznajte u članku.

Što je susramlje i njegova primjena u cringe komedijama
Jeste li ikad osjetili onaj iznimno bolan osjećaj srama, ali u ime druge osobe? Taj doživljaj danas zovemo “susramlje” te ga povezujemo s engleskim pojmom”cringe”. U današnjem članku saznajte evolucijsku teoriju u njegovoj pozadini te zašto je postao popularan alat u današnjim komedijama.

Svi se ponekad osjećamo anksiozno, ali nemamo svi anksiozni poremećaj. Željeli smo osvijestiti tu razliku i na jednom mjestu ponuditi sve relevantne informacije o anksioznosti i dostupnim tretmanima.

Mala škola anksioznosti - što, kada i kako?
Jeste li znali da svaka treća osoba pati od nekog oblika poremećaja anksioznosti kroz život? Ipak, i dalje malo govorimo i teško tražimo pomoć. S anksioznost jest, što ubrajamo u poremećaje anksioznosti te koji su načini suočavanja dostupni.

Ako guglate najneobičnije mentalne poremećaje, vjerojatno ćete naići na pojam folie à deux. Potaknuti najavom novog Jokera, kojeg ćemo gledati u 2024. godini, objasnili smo što znači ovaj zanimljiv klinički pojam.

Naslov novog Jokera je klinički pojam: Što je “Folie à Deux”?
Film nosi naslov “Folie à Deux”, što je ujedno i zanimljiv klinički pojam. “Folie à Deux”, poznato i kao “ludilo u dvoje” ili “paranoja u dvoje”, predstavlja rijedak, ali intrigantan fenomen u području psihiatrije i psihopatologije.

U Nepopularnoj ništa nije tabu tema! Seksualna želja dio je ljudske prirode, međutim razlikuje se za svakog od nas. Kako funkcionirati s ovim različitostima možete pročitati u članku.

Parovi različitog libida
Uobičajeno je da se parovi razlikuju po libidu. Ne postoje dvije iste osobe na ovom svijetu. No, što kada te razlike stvaraju problem u odnosu?

Osim što smo znatiželjni, volimo i pisati svoje osvrte na sve što možemo povezati s psihologijom. Tako smo priredili putovanje kroz proces tugovanja u kojem nudimo stručni pregled uz primjere iz filma (i knjige) "Čovjek zvan Otto".

Čovjek zvan Otto i priča o tugovanju
″Čovjek zvan Otto” filmska je adaptacija knjige ”Čovjek zvan Ove”, a govori o životu osobe koja se nosi s gubitkom partnera i promjenama koje slijede u narednom periodu.

Jeste li primijetili da sekcija "psihologija" u knjižarama često obiluje knjigama o samopomoći? E pa mi jesmo, i nismo suviše sretni izborima. Iako postoji kvalitetna literatura, teško ju je pronaći u hrpi neutemeljenih teorija. Stoga smo odlučili podijeliti s vama nekoliko savjeta.

O self-helpu: kako prepoznati prodavača magle?
Sigurno ste nekad u ruke primili knjigu punu ideja kako da živite svoj život. Kultura savjeta u kojoj živimo postaje sve kompleksnija i nije lako pronaći što je za nas dobro, a što loše.

Kao što možete primijetiti, prošli smo vrlo različite teme u 2023. godini te vam se ovim putem želimo zahvaliti što nas kontinuirano pratite, čitate i podržavate u našem radu. U 2024. nas čekaju neki novi i uzbudljivi pothvati, još više nepopularnih članaka i zaranjanja u, više ili manje duboke, psihološke teme. Pozivamo vas da nam se u tome pridružite!

Vaše Uredništvo Nepopularne psihologije